Testat: Telefonskydd

Att ha sin telefon med sig ut på cykelturen är nu för tiden mer eller mindre en självklarhet. Kanske du vill fota något häftigt, sända din tur via GPS-spårning eller bara känna dig säkrare och enkelt kan kontakta någon om något skulle hända. Men dagens smarta telefoner är både dyra och håller inte för vad som helst vid t.ex. vurpa eller regn. Därför har jag tagit en titt på tre olika alternativ för att se vilken jag trivs bäst med och förhoppningsvis hjälpa er läsare.

Thule Atmos X5

Thule Atmos X5 erbjuder rejält med skydd.

Klassiska Thule har sedan några år tillbaka även tillverkat skal för telefoner i olika skyddsnivåer och den jag har testat är den version som ger bäst skydd. Som exempel har den IP68-klassning mot partiklar/damm och vatten. Men skalet ska även utan problem klara fall från 2 meter och skärmskyddet ökar motståndskraften med 5 gånger. Den har även stöd för Touch ID. Jag har inte testat hur bra skalet är mot fall och väta utan testat användarvänligheten. Hur smidigt det varit att använda och rätt snabbt gick det upp för mig att flera av funktionerna i riktigt fungerat som utlovat.

Dels så är stödet för Touch ID väldigt sporadiskt och som oftast fungerar det inte alls. Thule lovar även att skärmens touch-funktion inte ska påverkas av skärmskyddet men även där fungerade det sådär. Hur jag än gjorde så blev det en glipa mellan skärm och skärmskydd. Att då sitta och skriva meddelanden eller posta Instagram-inlägg var inte enkelt eller roligt.

Jag hade hoppats på att bara använda skalet i samband med träning, men att stoppa in telefonen vid varje pass var omständligt och att ha telefonen i skalet hela tiden var heller inte aktuellt, dels på p.g.a. bristerna jag nämnde ovan, men även p.g.a. storleken telefonen får. Atmos X5 är definitivt det skal av dom tre som erbjuder bäst skydd och gör du mer än att bara cyklar, t.ex. paddlar kanot eller ofta är ute i naturen är detta helt klart väl värt att ta en titt på, men är du ”bara” cyklist har jag svårt att rekommendera Atmos X5.

Pris: 599 kr
Köp: Thule Atmos X5

Quad Lock Bike Kit

Smidigt med telefonen på styret

Det andra skalet/skyddet jag testat är Quad Lock från Australiensiska Annex Products och var från början en så kallas Crowdfunding-produkt via Kickstarter. Själva systemet består av två delar, dels ett skal för din telefon och ett fäste man vrider fast skalet i. Med andra ord ska telefonen inte placeras i ryggfickan utan fästas på styret eller styrstamen.

Skalet i sig har ingen som helst IP-klassificering och erbjuder bara lite fallskydd. Men för att erbjuda skydd mot väta medföljer en så kallas Poncho när man köper versionen för cykling. Ponchon är ett genomskinligt gummiskydd som täcker skärmen och övriga hål (t.ex. öppningen för kameralinsen) och ger ett bra skydd mot regn men skulle inte rekommendera att tappa den i sjön. Med Ponchon monterad så kan man fortsätta att använda skärmen och faktum är att funktionen är bättre än hos Atmos X5.

Då telefonen är väldigt lättillgänglig på styret kan man även lättare interagera med den. Telefonen sitter även väldigt bra i fästet och jag har aldrig varit orolig över att den skulle lossna. Själva skalet i sig är också bekvämt att hålla i med en bra ytfinish. Själva fästpunkten på skalet bygger lite på höjden men förvånansvärt väldigt lite.

Problemen med detta skal uppstod när jag bytte cykel och inte längre kunde fästa den på styrstamen och att fästa det på styret gick inte lika bra. Man måste även ha med sig ponchon hela tiden. Även om det är soligt och fint när man ger sig ut kan man komma till leriga och blöta partier i skogen som riskerar att skvätta upp på telefonen. Eller så börjar det helt enkelt att regna.

Då Quad Lock inte bara är för cykling utan även har fästen på bilar, armband för den som går, springer etc., och för mopeder/motorcyklar kan nog detta vara intressant för dig som vill investera i flera fästen. Jag gillar systemet, men det blir lite väl mycket grejer på styret med både denna, cykeldator och alla reglage. Passar nog bäst för landsvägscykling där den kan fästas på styrstamen.

Pris: €69.95
Köp: Quad Lock Bike Kit

pOcpac Mobi 3X

Enkelt och effektivt

Det tredje och sista skyddet jag testat är Mobi 3X från pOcpac. Detta är alltså inte ett skal utan en väderskyddande påse som dock har bibehållen touch-screen- och kamerafunktion. Skyddet har även plats för t.ex. kreditkort och pengar. Funktionen är väldigt enkel där man helt enkel placerar sin telefon i påsen och sedan stänger den med dragkedjan.

Då det är en påse med lyft runt om själva telefonen så erbjuden den ett visst fallskydd men jag rekommenderar ändå att du har telefonen i ett skal. En kul grej med pOcpac är att man kan skapa en egen design på sitt fodral. Det finns även andra typer av pOcpac påsar för t.ex. verktyg och slangar.

Det är faktiskt lite kul att den enklaste och billigaste produkten är den jag är mest nöjd med. Det jag främst var ute efter var att hitta ett bra skydd mot väta och svett och detta klarar pOcpac med bravur samtidigt som stora delar av telefonen funktion bibehålls.

Pris: 195 kr
Köp: pOcpac Mobi X3